A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

”Kommittén måste vara tydlig med sitt sätt att fatta beslut”
”Kommittén måste vara tydlig med sitt sätt att fatta beslut”

Publicerad: 28 march 2013

– Det finns en kultur inom Polisen att centralt fattade beslut är en utgångspunkt för vidare diskussioner lokalt. Den modell som polissamordningen använder bygger på att när beslut väl är fattade så stängs diskussionen och man går vidare till nästa fråga. Vi ser en farhåga i att alla inom polisen inte ska förstå att det är så det fungerar i de sju faserna i polissamordningen. Kommittén måste vara mycket tydlig med det här arbetssättet.

Så lät en av reflektionerna från länspolismästare och fackens representanter efter att regeringens särskilde utredare Thomas Rolén presenterat arbetsplanen för polissamordningen den 20 mars på Polishögskolan i Solna. Hela presentationen finns publicerad på polissamordningen.se och Polisens intranät.

Efter Thomas Roléns presentation avsattes tid till länspolismästare och fackrepresentanter att kort reflektera och ge honom synpunkter och råd för de kommande två årens arbete med samordningen till en ny Polismyndighet.

Förutom kulturfrågan vad gäller centralt fattade beslut, så gavs en del andra rekommendationer:

  • Underskatta inte betydelsen av personalfrågor. Ju förr vi kan ge besked till medarbetare och chefer, desto bättre.
  • Var tydliga med vad som menas med att bygga organisationen underifrån, med det lokala polisarbetet som utgångspunkt.
  • Vi vill se fortsatt bra information om polissamordningen och att alla blir informerade med ett gemensamt material samtidigt. Polismyndigheterna måste skapa lokala forum för diskussion och förankring av polissamordningen. Det är vårt eget ansvar.
  • Se upp så att regionerna inte blir nya polismyndigheter utan en del i den nya sammanhållna Polismyndigheten.
  • Vi rekommenderar att kommitténs allmänna förhållningssätt i arbetet är att inte ducka, stå raka och ta de tuffa frågorna.