A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Brottsamordning, grova brott och<br> fjällräddning bäst i norr
Brottsamordning, grova brott och
fjällräddning bäst i norr


Publicerad: 12 april 2013

Samverkansområdet Nordsam valde modeller för brottsamordning, utredning av grova brott och fjällräddning som spetsområden att presentera för genomförandekommittén i Sundsvall den 9 april.

Norrbotten presenterade en modell för samordning av brott och ärenden, BSE. Modellen bygger på prioriteringar och samarbete mellan olika funktioner. Den har lett till kortare kötider och förbättrad balans. När hela BSE görs rätt arbetar de lokala utredarna med rätt utredningar, vilket lyfter resultaten.

Västerbotten presenterade en modell för samordning av brott och ärenden. Varje dag vid utsatt tidpunkt sker samordning inom Nordsam. Modellen har lett till höga resultat jämfört mot landet i övrigt. Villainbrotten har minskat och uppklarningen är bättre. I Västerbotten har man också tillsatt en kvalitetsutvecklingsgrupp med erfarna utredare som går igenom ärenden och utvecklar bästa praxis.

Jämtland presenterade Sveriges mest omfattande fjällräddning. Jämtland har många så kallade instegsturister och då blir det många fjällräddningar. Därför har man byggt upp ett system med kontrakterade fjällräddare som är strategiskt boende över hela fjällkedjan. Deras lokalkännedom är avgörande. Till vardags jobbar de till exempel inom turistnäringen som pistörer.
Fjällräddarna kallas in vid behov, får betalt för utbildning och kan samarbeta med ordinarie poliser vid behov på ett mycket bra sätt.

Västernorrland beskrev sin kapacitet för utredning av grov brottslighet. Sundsvall är en industristad och en hamnstad. Därför har man erfarenhet av den typen av brott. Ledning/styrning, RUK och KUT finns och fungerar bra. Västernorrland har hittat en utredningsmodell som bygger på förtroende och närhet till de operativa besluten. Bland framgångarna finns ett stort anabolaärende, som slutade med 70 dömda, sextio års fängelse. Ärendet hade sitt ursprung i Sollefteå.