A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Lokal närvaro och enhetlighet<br> väg till framgång
Lokal närvaro och enhetlighet
väg till framgång


Publicerad: 22 april 2013

Framtida nationell enhetlighet kan öka effektiviteten i polisarbetet. Och vägen till framgång går via stärkt
lokal polisverksamhet.


Det framkom när kommittén träffade länspolisledningar, fackrepresentanter och polisanställda i samverkansområde Bergslagen i Örebro den 18 april.

Men frågor restes också om den föreslagna regionindelningen i samverkansområdet Bersglagen.  En av synpunkterna var att Dalarna även passar bra ihop med Gävleborg. Ett alternativ som vissa politiker förespråkar.

– Inget hindrar samarbete utanför regionerna. Det är inte nya storlän med nya hinder vi skapar. Vi ska skapa en nationell Polismyndighet, kommenterade särskilde utredaren Thomas Rolén.

Huvudfrågan kommittén ställde på seminarierna var: Hur ska den nya polismyndigheten, när den är genomförd, sätta avtryck i förbättrade verksamhetsresultat regionalt och lokalt hos er?

Så kallade lokala Trygghetscentrum lyftes som exempel. De kan öka samarbetet med kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv. De skapar trygghet, ökar närheten till medborgarna och förebygger brott.

Men det finns en pedagogisk utmaning när det gäller förväntan på bättre lokal polisnärvaro. Medborgarna vill se fler poliser. Samtidigt ändrar brotten karaktär och behovet av polisarbete ökar till exempel på internet. Polisen måste förklara för medborgarna hur det ligger till, vad effektiv polisnärvaro är och vad svensk polis ska leverera.

En bättre nationell enhetlighet i nomenklatur, utbildningar, arbetsmetoder med mera kommer att kunna förbättra polisarbetet i Bergslagen. För att nå enhetlighet kan det till exempel behövas nationella ”hantverksutbildningar” i att leda effektivt polisarbete.

En farhåga som togs upp var att det är svårt att motivera medarbetarna att öka produktionen när it-systemen fungerar dåligt.