A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

”Det gamla revirtänket måste bort”
”Det gamla revirtänket måste bort”

Publicerad: 29 april 2013

Att riva hinder, att tänka nytt och försöka ta bort inarbetade revir var stora frågor som diskuterades i samverkansområde Mitt.

Kommittén träffade länspolisledningar, fackrepresentanter och polisanställda i samverkansområde Mitt i Uppsala den 23 april. Mitt är det tredje av sju samverkansområden som besöks på två månader.

Polisledningarna gav flera exempel där samarbeten startat inom Mitt. Men att det finns ett hindrande revirtänkande i mellan län såväl som mellan olika avdelningar inom Polisen var polisledningar, fackrepresentanter och medarbetare eniga om.

Revirtänkandet beror både på formella hinder, som självstyre, sekretess och uppdelat ekonomiskt ansvar, men också på ett etablerat beteende. För medborgarna är dock de formella länspolisgränserna och revirtänkandet obegripligt.                            

Huvudfrågan kommittén ställer i dialogen är: Hur ska den nya polismyndigheten, när den är genomförd, sätta avtryck i förbättrade verksamhetsresultat regionalt och lokalt hos er?

Det tydligaste exemplet på att Mitt börjat arbeta över länsgränserna är att man sedan en tid delar en ekonomidirektör för tre län.  En regional strategisk ledningsgrupp träffas fyra gånger per år.

Förhoppningarna på en ny Polismyndighet är många. Att man ska kunna flytta utredningsverksamhet inom regionen där den behövs. Det kan bli färre individer med spetsigare kompetens i en större region. Man kan bli bättre på att dela kompetens och bästa praxis i regionen och i hela landet. Utredning av IT-brott kan bli mer effektiv.  Bättre samverkan med kommunerna. Gemensam nomenklatur i hela Sverige så man hittar rätt snabbt. Allt detta kan spara pengar och ge mer resurser till polisarbete nära medborgarna.

Fackrepresentanterna vill också gärna se en ny form av ledarskap där man involverar fler medarbetare i utvecklingsarbete.

En farhåga är att it-samordningen är så svår och komplex att det inte går att riva hinder för samordningen. En annan oro är att det gamla hindren mellan dagens län följer med som hinder mellan de nya regionerna.