A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

”Dela upp nationellt och lokalt ansvar”
”Dela upp nationellt och lokalt ansvar”

Publicerad: 14 may 2013

IT, bedrägerier och grov organiserad brottslighet kan bekämpas bättre med nationell samordning. Det lokala polisarbetet kan bli bättre genom att freda resurser och engagera medarbetarna mer i förbättringsarbetet. Det var tankar som polisledningar, fack och medarbetare i Syd diskuterade med kommittén i Malmö den 7de maj.

Syd - alltså Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar - lyfte fram sina särskilda förutsättningar. Det finns två områden med storstadsproblem och den övriga regionen har landsbygdsutmaningar.  Samarbetet i regionen fungerar bra, men beslutsfattandet i de olika forumen för samarbete går för långsamt.

En synpunkt som framkom i flera diskussioner var behovet att freda vissa resurser på lokal nivå. En resurs som inte kan avropas på annat håll. De ska kunna fördjupa sitt arbete med trygghetsskapande åtgärder och bygga starka relationer, till exempel med samverkande kommuner och deras medborgare.

Flera uttryckte behov av att utveckla ett coachande ledarskap där medarbetarna engageras i förbättringsarbete. Att nå och utveckla den första linjens chefer anses vara avgörande för att uppnå bättre verksamhetsresultat. Polisanställda vill hitta mer kompetenser ute i landet, sprida och lära av bästa praxis. Revirkulturen bör tonas ned.

Syd ser också potential i starkare nationell brottssamordning inom till exempel IT, grov organiserad brottslighet och bedrägerier.

De nuvarande verksamhetsmålen ifrågasätts.  Nya mål och en ny tydlig vision skulle kunna engagera medarbetarna bättre än den nuvarande, ibland frustrerande, statistikjakten.

Förhoppningar finns också på enhetlighet inom den nya Polismyndigheten. Men det finns gränser för hur mycket likformighet som bör skapas. Det bör finnas utrymme för lokala variationer, anser Syd.

Polisförbundet ville inte diskutera framtiden utan valde att använda tiden med kommittén till att prata om en pågående förhandling om arbetstider, vilket kommittén inte har mandat att svara på. Se video här.

Saco-s representant förespråkade en kompetensinventering för att utnyttja civila och polisiära kompetenser mer effektivt.