A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Medarbetare vid SKL visade upp en verksamhet i världsklass
Medarbetare vid SKL visade upp en verksamhet i världsklass

Publicerad: 23 may 2013

Statens kriminaltekniska laboratorium visade hur myndigheten arbetar med att upprätthålla spetskompetens inom olika verksamhetsområden. Nyckel till framgång är effektiva processer och kvalitetssäkring i alla led.

Kommittén fick under besöket ta del av hur SKL arbetar inom områden som analys av DNA och annat biologiskt material, droger, kemiska ämnen och mycket annat. Inom det informationstekniska området har myndigheten hög kompetens inom allt ifrån handstilsanalys till säkring av material på förstörda hårddiskar. SKL står ständigt inför utmaningen att hålla både bredd och spets i sin kompetens.

För att klara uppdraget krävs att man är en attraktiv arbetsgivare. Företrädare för SKL lyfte fram att medarbetarna trivs med sitt arbete och den stimulerande miljön. Myndigheten har lätt att rekrytera och många sökande till sina anställningar.

Flera framhöll vikten av att hålla samman den specialiserade funktion som SKL är till ett gemensamt ställe. Det viktigt att ha ett högt flöde av ärenden igång så att medarbetarnas kompetens kan upprätthållas. SKL arbetar också nära tillsammans med laboratorier i andra delar av världen och bedriver en omfattande egen forsknings- och utvecklingsverksamhet. Verksamheten kvalitetssäkras också genom ackrediteringar.

SKL har till följd av utvecklingen inom bland annat DNA-området och droganalysområdet fått allt större ärendemängder. På olika sätt arbetar man med att effektivisera sina arbetsprocesser för att hålla så korta handläggningstider som möjligt utan att ge efter på sina höga kvalitetskrav.

Polisen har på senare år satsat stort på att utbilda bland annat brottsplatsundersökare och andra inom polisen med ansvar för de viktiga första åtgärderna på en brottsplats. Många företrädare menade att detta är en viktig framgångsfaktor för att polisen ska lyckas med uppdraget att klara upp fler brott.