A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

”Jobba kompis” i en Polismyndighet
”Jobba kompis” i en Polismyndighet

Publicerad: 03 june 2013

Rikskriminalpolisen (RKP) ser en framtida polis där insatser samordnas och ärenden och kunskap flyter fritt över hela landet. Skapa en känsla av att ”jobba-kompis” inom hela Polisen, som en av RKPs medarbetare uttrycker det.

Det framkom när kommittén träffade ledning, fack och medarbetare i tre seminarier på RKP i Stockholm den 27de maj.

Ett färskt exempel på nationell framgång finns inom mängd- och seriebrott. Stockholmspolisen hittar mängder av stöldgods från hela Sverige i Stockholms hamnar. Satsningen, som sker i RKPs regi, ska förlängas i höst och utvidgas till fler hamnar vid behov. Den typen av nationella initiativ bör utvecklas och göras oftare i en ny Polismyndighet. 

RKP anser att den nya Polismyndighetens framtida operativa nationella avdelning ska kunna leda och samordna nationell krishantering, sköta samverkan mellan Säpo och den nya Polismyndigheten, ansvara för internationellt polissamarbete och den grova organiserade brottsligheten.

En ny nationell operativ avdelning måste, enligt RKP, ha egna resurser och mandat att styra, leda och samordna andras verksamheter vid terrorangrepp, internationella toppmöten, social oro, insynsskyddad verksamhet, internationella IT-brott, storskalig narkotika etcetera. RKP menar dock att även när myndighetsgränser och konsensusbeslut formellt försvinner i en ny Polismyndighet, så bör nationella operativa beslut även i fortsättningen förankras i forum för samverkan. 

RKPs grundsyn är att regionerna bör ha en sådan spetskompetens att de klarar alla vanliga insatser och utredningar. Men vid sällanhändelser ska de kunna få hjälp.

En stor fråga som rör de framtida regionerna, som enligt regeringens direktiv ska vara bärkraftiga, är hur man ska hantera de många special- och expertkompetenser som RKP har idag. RKP kan dock idag inte peka ut några specialområden som kan flyttas från RKP till de kommande polisregionerna.

Liksom i de flesta polismyndigheter finns en stor förhoppning inom RKP att den nya Polismyndigheten ska göra det lättare att samarbeta, revirtänkandet ska minska, arbetsmetoder och nomenklatur ska bli mer enhetliga. Bland annat genom att knyta forskning till polisarbetet och sprida bästa praxis i hela landet.

Tyvärr finns idag osunda konflikter inom vissa områden. Nationella insatsstyrkan mot piketerna, till exempel. Det är slöseri med pengar och sätter poliser i fara. Det är inte heller till förmån för effektivitet och ekonomi. Kanske kan dessa förhållanden förbättras i en Polismyndighet med mer gemensam kultur och starkare centralt beslutsmandat? Det var några förhoppningar som lyftes fram av medarbetare på RKP.