A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

En dag i polisdistrikt Y
En dag i polisdistrikt Y

Publicerad: 26 august 2013

I polisdistrikt Y finns positiva förväntningar på den nya Polismyndigheten. Det visar en reflektion kommittén fått av en mångårig medarbetare som tror att de som kan och vill har en ljus och intressant framtid.

- För att väga upp den satir som du (Thomas Rolén) publicerat har jag skrivit några enkla rader med en annan infallsvinkel. De är ämnade att ge ett uns i vågskålen för en ökad framtidstro, skriver författaren som varit polisanställd i 23 år.

”Innan jag börjar min tjänstgöring i polishuset i polisdistrikt Y brukar jag roa mig med att gissa vad som kommer att hända. Ännu har det inte gått en dag utan att jag misslyckats i mitt uppsåt att gissa rätt. Ingen dag är i polisarbetet den andra lik vilket också var en av de främsta anledningarna till att jag valde just denna yrkesbana. Ständigt nya utmaningar har utvecklat mina förmågor och gjort mig säkrare än jag en gång var.

Just denna dag börjar med att jag möter en leende kollega i dörren på min väg in till ämbetsrummet. Hon frågar hur jag mår. Tar sig tid att berätta litet om en spännande utredning som hon deltar i. Jag fortsätter med bestämda steg och känner hur hennes engagemang smittar mig och väcker nya idéer värdefulla för mitt eget uppdrag.

Idag startar datorn som den ska och jag finner snart att jag fått en redig hög med mail. Snabbt skaffar jag mig en prioritering för hur jag ska hantera dem och slås av tanken hur lätt det blivit att kommunicera med andra. En fråga som förr kunde ta lång tid att lösa kan numera lösas med en enkel knapptryckning och jag behöver inte heller vänta kvar utan kan låta datorn assistera mig medan jag hämtar en kopp kaffe.

Plötsligt ringer telefonen och jag hör en arg röst som frågar om hon stör. En fråga som bara kan besvaras på ett sätt: "visst inte, du har ju ringt till Polisen, vi är ju till för dig".

Ilskan i andra änden avtar och efter en stund övergår konversationen i en mer konstruktiv anda. Även om klagomålet äger sin riktighet kan vi båda lägga på luren nöjda med utgången.

Med samtalet i gott minne träder jag in i konferensrummet för att ta del av chefens information och motta min del av dagens skörd av inkomna ärenden. Dagen till ära har vi besök av en intressant person från granndistriktet. De har startat ett nytt projekt med en hel del nytänkande. Med spänning lyssnar jag till deras framgångar och vet plötsligt exakt hur jag ska lyckas i ett ärende jag länge brottats med. Jag samlar snabbt ihop mina nya utredningar och hastar tillbaka till skrivbordet. Fikat får vänta till i eftermiddag, nu ska jag testa ett nytt grepp.

Uppslukad av mitt arbete skriver jag en liten lapp för att inte glömma att rapportera i Palasso - jag vill ju ha rätt lön. Datorn gör det dessutom möjligt att detta kan göras när helst tid finns. Va? Är klockan redan så mycket, dags för lunch.

Under tiden mina käkar arbetar frenetiskt med innehållet i matlådan bekymrar sig kollegan på andra sidan bordet för den nya organisationen. Han hävdar med att allt kommer att bli sämre och att möjligheten att göra karriär blir minimal med så få chefsbefattningar. Kollegan vid min sida ser moloken ut och visar tydlig hur fenomenet selektiv hörsel fungerar i praktiken. Slutligen klipper hon till med frasen "du har sannerligen inte roligare än du gör dig, din obotliga pessimist".

Själv funderar jag i mitt inre på min egen framtid. Är den verkligen så dyster och oviss, eller finns det möjligheter i det kommande kaos som hotar. Jag kan väl det jag kan och skicklighet har alltid lönat sig. Efter viss frustration bestämmer jag mig för att hålla fast vid den positiva tron om att de vet vad de gör och att det även i framtiden finns plats för kunnigt folk. Inställningen som sådan känns viktig och något gör att den även framstår som riktig.

Eftermiddagen fylls med ett oväntat besök av en målsägande som har uppgifter att lämna. Det tar litet tid men redogörelsen får pusselbitarna att falla på plats och av dagen angrips med fokus på gärningsmannen. Det blir hög tid att göra kväll och arbetsdagen i Polismyndigheten Y avslutas med en tanke om att imorgon ska fokus ligga ännu mer i skapa förändring för medmänniskorna och vem vet kanske skriver jag även ned några uppmuntrande rader till Thomas Rolén och hans medarbetare.

Ledorden är tillgänglighet, engagemang och effektivitet.”

Läs också: En dag i polisdistrikt X