A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

En ska kunna fatta beslut för hela Polisen
En ska kunna fatta beslut för hela Polisen

Publicerad: 11 september 2013

Rikspolischefen i den nya Polismyndigheten kommer att kunna fatta beslut som rör hela organisationen. Det blir en av de stora förändringarna mot hur Polisen, uppdelad i 22 myndigheter, leds och styrs idag.

Det framgår av arbetet som pågår i OP-3 kärnverksamheten.

Ledningsgruppen i den nya Polismyndigheten kommer, enligt förslaget, att fylla två funktioner. Dels kommer den att ersätta dagens länspolismästarmöten, dels kommer den, som idag, att vara ett polisiärt forum inför Samverkansrådets möten.

En skillnad mot dagens länspolismästarmöten är att Rikspolischefen i nya Polismyndigheten inte bara leder mötena, utan även kommer att kunna fatta beslut som rör hela organisationen.

OP-3:s arbete är underlag för beslut som Thomas Rolén fattar i det inriktningsbeslut som tas under oktober.

I ett något längre perspektiv arbetar OP-3 tillsammans med OP-1 den lokala polisverksamheten och OP-4 utredningsverksamheten vidare med att precisera nyckeltal för verksamheten som bland annat ska utgå från ett tydligare medborgarperspektiv.

Man arbetar också vidare med förslag för att effektivisera underrättelseverksamheten inom ramen för bekämpningen av den grova-, organiserade- och gränsöverskridande brottsligheten.

Ytterligare ett deluppdrag kommer att utreda frågan om Ledningscentraler (LC) och Polisens kontaktcenter (PKC). I det uppdraget ingår att även att behandla frågan om det till varje region också ska kopplas en telefonväxel med i första hand regionalt ansvar eller om växeln ska vara nationell med tre stationeringsorter.