A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Så ska Polisen komma närmare medborgarna
Så ska Polisen komma närmare medborgarna

Publicerad: 16 october 2013

Antalet beslutsnivåer begränsas till sex, lokalpolischefer får starkare beslutsmandat och Polisens stödfunktioner organiseras i nationella avdelningar. Det är några principer för ledning och styrning när dagens polismyndigheter slås samman till en myndighet.

Idag blev Polismyndighetens övergripande organisation och principer för ledning och styrning klart.

Besluten i den nya Polismyndigheten ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå, alltså så nära medborgarna och den lokala problembilden som möjligt. Utifrån det organiserar vi den nya myndigheten i sex beslutsnivåer från medarbetare till rikspolischef, säger Thomas Rolén.

Den nya Polismyndigheten får sju regionala avdelningar och 35 polisområden. Under polisområdena kommer lokalpolisområden att organiseras. Cheferna för lokalpolisområden får helhetsansvar för verksamhet, ekonomi och kompetens. Det är också lokalpolischeferna som i de flesta fall kommer att teckna samverkansavtal med kommunerna. Beslut om hur lokalpolisområdena ska delas in fattas under 2014.

Nytt är också att all stödverksamhet inom Polisen organiseras i nationella avdelningar.

Idag är Polisen organiserad på olika sätt i landet, nomenklaturen är olika och de polisiära arbetsmetoderna är olika. Genom att organisera stödfunktioner som HR, IT, ekonomi, kommunikation, juridik och utveckling i nationella avdelningar så kommer de att bättre kunna hjälpa polisverksamheten att bli mer lika i landet, säger Thomas Rolén.

 

Läs beslutet i sin helhet här.

Se bildspel till beslutet här.