A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

36 slåss om jobben som regionpolischef
36 slåss om jobben som regionpolischef

Publicerad: 29 october 2013

59 sökte tjänsterna som regionpolischefer. 36 har gått vidare till intervju. Av dem ska sju vara utvalda före årsskiftet. Om några veckor startar rekrytering av chefer till de nationella avdelningarna.

Hälften, eller närmare bestämt 29, av dem som sökt tjänsterna som regionpolischef, arbetar inom polisen och många har i dag chefsbefattningar. Den andra hälften är externa sökanden, bland annat har chefsåklagare, en kommundirektör och en stadsdelsdirektör sökt tjänsterna. Av de 36 som uppfyller kravprofilen och går vidare är en fjärdedel personer som inte arbetar inom polisen idag och en fjärdedel kvinnor.

Rekryteringsprocessen består av flera olika steg; tester, intervjuer, referenstagningar och möten med arbetstagarorganisationerna. Intervjuerna sker i två steg där de sökande först träffar en rekryteringsgrupp. De som går vidare träffar sedan Thomas Rolén och Kajsa Möller från genomförandekommittén i en andra intervju.

Även rekryteringsprocessen för cheferna till de nationella avdelningarna (it, ekonomi, kommunikation och juridik) har startat. Just nu arbetas kravprofiler för tjänsterna fram. Ambitionen är att annonserna ska läggas ut i slutet på november och att beslut om tillsättning ska fattas i mars nästa år.

Som ett stöd för sitt beslut har Thomas Rolén en tjänstetillsättningsnämnd som förordnats av justitieministern. Tjänstetillsättningsnämnden består, utöver Thomas Rolén, av:

 

Göran Ekström f.d. generaldirektör

Göran Gräslund f.d. generaldirektör

Doris Högne Rydheim, rektor polishögskolan

Eva Liedström Adler, rikskronofogde

Eva Lundström, överåklagare

Bengt Svenson, rikspolischef

Anders Thornberg, säkerhetspolischef

Katrin Westling Palm, generaldirektör pensionsmyndigheten

 

Rikspolischefen och chefen för den Nationella operativa avdelningen (NOA) tillsätts av regeringen.