A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Polisens IT-utveckling får ny ledning
Polisens IT-utveckling får ny ledning

Publicerad: 26 november 2013

Att slå ihop 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen medför genomgripande IT-åtgärder i många system. Rikspolischefen och den särskilde utredaren Thomas Rolén utser därför en tillfällig ledning för Polisens IT-utveckling.

Alla de IT-åtgärder som måste göras för att säkerställa myndighetsbildningen gör att i princip ingen annan it-utveckling kommer att ske under 2014.

En tillfällig ledning tar över ansvaret för Polisens IT-utveckling. Den leds av Tomas Landeström från genomförandekommittén och Christian Stuart från Rikspolisstyrelsen. Syftet är att korta beslutsvägarna och koncentrera överblicken över all it-utveckling inför myndighetsbildningen första januari 2015 och därefter.

Det handlar bland annat att avhjälpa säkerhetsbrister i stordatorsystem, anpassa ekonomisystemet Agresso, HR-systemen Palasso och Cops, anpassa Intrapolis och polisen.se med mera. RAR och Durtvå ska också anpassas eftersom Pust inte införs fullt ut som planerat. Pust används till och med trafikärenden.

Ytterligare åtgärder är att införa nya telefonväxlar eftersom de nuvarande måste bytas då leverantören inte längre ger support. Installation av de nya PC-arbetsplatserna Polar görs delvis eftersom dagens PC-arbetsplatser är så gamla att leverantören slutar ge support från 2014. Polar minskar också antalet datorer drastiskt då man i Polar får tillgång till Polisens system och internet i samma dator och inte behöver två datorer.

De åtgärder som genomförandekommittén identifierat som nödvändiga för att bildandet av polismyndigheten kommer att ta 92 % (183 miljoner kronor) av it-utvecklingsbudgeten i anspråk under 2014. Dessutom kommer ytterligare cirka 65 miljoner av tillgänglig låneram 2014 och mellan 30 till 50 miljoner av kvarvarande anslagsmedel 2013 att utnyttjas.