A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Renodlade FU-ledare ska klara upp fler brott
Renodlade FU-ledare ska klara upp fler brott

Publicerad: 26 november 2013

För att klara upp fler brott föreslår arbetsgruppen OP-4 att FU-ledarens roll i den nya Polismyndigheten renodlas. Å ena sidan lyfts arbetsmiljö- och personalansvar bort från FU-ledarna. Å andra sidan blir det obligatoriskt för dem att genomgå en enhetlig nationell FU-utbildning.

Det framgår ur OP-4s fjärde deluppdrag ”En optimal förundersökningsledarprofil”, som den särskilde utredaren Thomas Rolén ska ta ställning till.

Den renodlade FU-ledaren ska vara en lika självklar, permanent och viktig funktion som traditionella linjechefer, rotelchefer, vakthavande befäl och gruppchefer, heter det i rapporten. Och de ska få ett strikt renodlat uppdrag att vara just FU-ledare.

Vid sidan av den renodlade FU-ledaren bör det sannolikt också finnas visst FU-ledarskap hos andra medarbetare i yttre tjänst, enligt OP-4.  Detta ska utredas vidare.

När det gäller den renodlade FU-ledaren tar OP-4 fasta på inriktningen i dagens PNU (polisens nationella utredningskoncept). Det innebär att en polisiär FU-ledare ska ha samma juridiska kompetens som åklagare när det gäller själva utredningsförfarandet.

All nationell FU-ledarutbildningen bör därför ha ambitionen att kursdeltagarna ska lära sig tillämpa juridisk metod.

OP-4 föreslår att samtliga FU-ledare i den nya Polismyndigheten ska genomgå en formell nationell FU-utbildning. Utbildningen bör vara likadan och innehålla samma moment oavsett var i landet den ges och leda till samma formella kompetens, enligt OP-4s förslag till den särskilde utredaren.