A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Polisanställda utforskar poliskulturen
Polisanställda utforskar poliskulturen

Publicerad: 31 march 2014

Att inte genomföra fattade beslut är uttryck för en kultur som reformstödsgrupperna identifierat i sina svar på avvägningsfrågan: Definiera och sammanfatta poliskulturen på 200 ord. Se film.

Men poliskulturen är långt ifrån ensidig. Den har både positiva och negativa sidor. Det visar svaren från polisanställda, chefer och arbetstagarorganisationer.

Många av svaren tar till exempel upp ”kårandan” som något positivt. Polisen anses uppvisa intern lojalitet, stöttning, kamratskap, sammanhållning och en omhändertagande attityd. Framför allt vid särskilda händelser. Den gör att man har en förmåga att kraftsamla för att arbeta snabbt med fokus på att lösa svåra utmaningar.

Men kårandan kan också ta sig negativa uttryck. Det finns en slutenhet i olika lägen. Stuprörstänkande, brist på helhetssyn och förståelse för andras villkor och behov. Slutenheten kan göra att det finns en skepsis till förändring som kommer utifrån den egna gruppen.

Ett annat fenomen som berörs är synen på polisbehöriga kontra civilanställda inom polismyndigheterna.

När det gäller överprövningskulturen, så försvåras den av att det sällan medför några konsekvenser för individen att låta bli att genomföra fattade beslut.

En sammanställning av svaren, som även innehåller förslag på lösningar, finns här.

Dela gärna dina tankar om poliskulturens för- och nackdelar, maila tillSe också film om hur besluten fattas inför den nya Polismyndigheten här.