A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Nya detaljorganisationen växer långsamt fram
Nya detaljorganisationen växer långsamt fram

Publicerad: 23 april 2014

Den så kallade ’mappningen’, att ta reda på vem som gör vad var i alla polismyndigheter är färdig inom kort. Klart är att de allra flesta medarbetare kommer att arbeta med det de gör idag även efter januari 2015 – fast med nya förutsättningar.

Tidplanen för beslut om hur organisationen ska se ut i den nya Polismyndigheten ligger fast. Förhandlingar med arbetstagarorganisationerna väntas starta den 5 maj.  Målet är att beslut ska fattas under maj månad.

Men det har tagit längre tid än beräknat att göra den så kallade ’mappningen’ för att få fram ett nuläge som visar var och en av 28 500 polisanställda arbetar. Föräldraledigheter, tjänstledigheter, specialgrupper med mera gör mappningen komplicerad. Myndigheterna säkerställer nu att uppgifterna är tillräckligt korrekta i de administrativa systemen, så att ingen tappas bort inför verksamhetsövergången när de gamla myndigheterna läggs ned.

Parallellt arbetar kommittén, de blivande regionpolischeferna och deras förändringskanslier samt arbetsgrupper i stödavdelningarna fram en tänkbar ny organisation baserad på sex organisatoriska nivåer. Ett så kallat nyläge för 2015. Även det arbetet är i slutskedet.

De allra flesta kommer alltså att arbeta vidare som idag även efter januari 2015. I de fall förändringar av arbetsuppgifter ska ske så görs det i kommande faser med ”genomförande” och ”omställning”. Nya chefer, nya sätt att samarbeta, gemensamma arbetsmetoder etcetera införs successivt under 2015.