A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

99 lokalpolisområden kärnan i nya Polismyndigheten
99 lokalpolisområden kärnan i nya Polismyndigheten

Publicerad: 15 may 2014

Under 2015 får Sverige 99 lokalpolisområden med förmåga att förebygga och klara upp fler brott. Samtidigt får den nya Nationella operativa avdelningen tydligt mandat att kraftsamla hela Polisens resurser när det verkligen gäller. Det är huvuddragen i den nya Polismyndighetens detaljorganisation.

 Organisationen, när 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsens slås samman till en myndighet, ska göra Polisen mer tillgänglig i lokalsamhället. Målet är att mer än hälften av polisregionernas verksamhet ska bedrivas i lokalpolisområden. Den nya organisationen ska vara cirka 99 stärkta lokalpolisområden, cirka 35 polisområden och sju polisregioner. Det exakta antalet lokalpolisområden och polisområden preciseras av regionerna under sommaren och hösten.

Polismyndigheten ska, med start 2015, genomföra lokala trygghetsundersökningar i Sveriges kommuner. Mätningarna blir en del i arbetet att sätta lokala mål och att avge en form av medborgarlöften. Medborgarlöftena ska utgå från den lokala problembilden och bidra till att skapa engagemang för ett tryggt lokalsamhälle bland medborgare och medarbetare.

- Tanken är att mer engagerade medarbetare ska förebygga och klara upp fler brott, att samverkan med lokala partners ska utvecklas och att relationen med medborgarna ska stärkas, säger Thomas Rolén, regeringens särskilde utredare som leder arbetet med den nya Polismyndigheten.
 

Kommunpolis ska finnas som driver samverkan med kommunen och det övriga lokalsamhället. Denna polisiära funktion ska säkra att Polismyndigheten lokalt kan svara upp mot åtaganden i samverkansavtal och framtida medborgarlöften. Till exempel löften om insatser mot narkotika i skolorna eller mot båtmotorstölder.

Den nya Nationella operativa avdelningen (NOA) ska ha nationellt ansvar för Polisens kärnverksamhet inklusive uppdrag att sköta Polisens kontaktcenter och att organisera om Polisens länskommunikationscentraler till regionledningscentraler. Chefen för NOA blir även ställföreträdande rikspolischef.

Funktionerna HR, IT, ekonomi, kommunikation, juridik och utveckling organiseras i gemensamma avdelningar med medarbetare på de platser i landet där de behövs.  En ny utvecklingsavdelning får i uppdrag att skapa arbetsmetoder i sju nya regionala utvecklingscentra för en mer medarbetardriven utveckling.

Läs hela beslutet här.