A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

13 kommuner med att skapa medborgarlöftena
13 kommuner med att skapa medborgarlöftena

Publicerad: 05 august 2014

Den 26 augusti startar arbetet med att utveckla så kallade medborgarlöften, en del av styrningen av den nya Polismyndigheten. De sju blivande polisregionerna och 13 kommuner ska tillsammans utveckla ett arbetssätt för hur medborgarlöftena ska tas fram i lokalpolisområdena.

Bakgrunden är att det i inriktningsbeslutet från oktober 2013 och detaljorganisationsbeslutet från maj 2014 framgår att polisverksamheten huvudsakligen ska utföras i lokalpolisområdena. Därmed skapas bättre förutsättningar för att utveckla samverkan med kommuner och andra lokala aktörer samt en bättre dialog med både medarbetare och medborgare.

Nu startas sju pilotprojekt, ett i varje polisregion. Tanken är att utifrån dagens samverkansöverenskommelser mellan Polis och kommun tillsammans utveckla publika medborgarlöften. Vad dessa medborgarlöften ska komma att innehålla och hur processen att ta fram dem ska skapas i samarbete med 13 utvalda kommuner och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Brottsförebyggande rådet (Brå) kommer stödja arbetet.

Andra samverkanspartners kommer att involveras i pilotarbetet längre fram. Även projektgrupper och reformstödsgrupper inom Polisen kommer fortsatt involveras.

I polisregion Nord sker pilotprojektet i samarbete med Piteå och Arvidsjaurs kommuner. I Mitt med Sandviken. I Bergslagen med Hagfors, Munkfors, Sunne och Torsby. I Stockholm med Södertälje och Nykvarn. I Öst med Nyköping och Oxelösund. I Väst med stadsdelen Angered. I Syd med Lund.

Ett startmöte med representanter från alla polisregioner, berörda kommuner, SKL och Brå sker i Stockholm den 26 augusti. Arbetet med piloterna kommer att redovisas löpande av Genomförandekommittén.

Se film här om arbetet med medborgardialog och medborgarlöften.