A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Medborgarlöften testas redan i år
Medborgarlöften testas redan i år

Publicerad: 01 september 2014

13 kommuner och alla sju polisregioner ska ta fram de första skarpa medborgarlöftena. Ett pilotprojekt ska vidareutveckla samarbetsformerna mellan polis och kommun. Olika arbetssätt för att ta fram medborgarlöften testas under hösten.

Ansvariga för de kommuner och polisregioner som deltar i pilotprojektet möttes i Stockholm den 26 augusti. Förtroendevalda och tjänstemän från kommunerna och närpoliser från Polisen. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Brottsförebyggande rådet (Brå) deltog också.

Thomas Rolén presenterade hur lokala medborgarlöften är en del av den nya Polismyndighetens verksamhetsstyrning. Medborgarlöftena är en utveckling och en förlängning av dagens samverkansöverenskommelser mellan kommun och polis. Löftena är konkreta aktiviteter som kommunen och den lokala polisen publikt lovar att göra för att tillsammans lösa problem.

Arbetet i pilotprojektet kommer att ske i fem faser under hösten och början av nästa år. Under varje fas genomförs projektmöten med samtliga deltagare för att fånga upp lärdomar, komma överens och gå vidare till nästa steg. I den sista fasen ska projektet följas upp. Beslut om en fortsättning fattas i mars 2015.

Pilotprojektets faser:

 

Nästa projektmöte är i slutet av september. Då ska alla delprojekt beskriva hur kommunen och den lokala polisen ska samarbeta och hur deras planering ser ut.

Läs direktiv om medborgarlöften här.

Medborgarlöften tas under hösten fram i sammarbete mellan:

Polisregion Syd – Lunds kommun
Polisregion Väst – Stadsdelen Angered
Polisregion Öst – Nyköping och Oxelösunds kommuner
Polisregion Stockholm – Södertälje och Nykvarns kommuner
Polisregion Mitt – Sandvikens kommun
Polisregion Bergslagen – Torsby, Sunne, Munkfors och Hagfors kommuner
Polisregion Nord – Piteå och Arvidsjaurs kommuner