A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Chefsrekryteringarna i fokus
Chefsrekryteringarna i fokus

Publicerad: 15 september 2014

Alldeles snart får vi veta vilka som blir polisområdeschefer. Därefter utses de 160 chefer som ska sitta i regionernas ledningsgrupper och vid de nationella avdelningarna. I november utannonseras chefstjänster på lokal nivå.

145 personer har sökt till befattningarna som polisområdeschefer. De som går vidare testas och intervjuas i flera steg, en process i vilken även arbetstagarorganisationerna är med. Eftersom det är många som anmält intresse för flera olika polisområden kommer regionspolischeferna göra en gemensam bedömning av vilka som ska föreslås. I mitten av september får Thomas Rolén en lista med utvalda kandidater som underlag för att fatta beslut.

Parallellt med detta pågår rekryteringen av övriga chefer i regionernas ledningsgrupper och gemensamma avdelningar. Totalt har 630 olika personer sökt och många har visat intresse för fler än en tjänst, vilket innebär närmare 1500 ansökningar. Förslaget om vilka som ska anställas överlämnas i november.

Nästa steg blir att rekrytera lokalpolisområdeschefer och övriga befattningar i polisområdets ledningsgrupp. Annonsen kommer ut under hösten och de nya cheferna ska tillträda snarast möjligt under 2015.
 

Så går chefsrekryteringen till

Alla chefsrekryteringar genonomförs enligt en gemensam process med nationella kravprofiler som stäms av med de centrala arbetstagarorganisationerna. Urvalet görs i tre olika steg:

  1. En bedömning av om den sökande uppfyller grundkraven i kravprofilen enligt CV och personligt brev.
  2. Den som klarar punkt 1 går vidare till personlighets- och problemslösningstest samt intervjuas av rekryterare för att fördjupa testresultaten.
  3. Intervju av rekryterande chef, referenstagning och möte med arbetstagarorganisationerna.

Det är den rekryterande chefen som föreslår vilken sökande som den särskilde utredaren Thomas Rolén bör anställa. Efter att säkerhetsprövning genomförts fattas beslut om anställning i den nya Polismyndigheten.