A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Ovant att jobba strukturerat med dialog
Ovant att jobba strukturerat med dialog

Publicerad: 14 october 2014

Torgmöten, företagarmöten och sociala medier. Medborgardialogerna som hålls i pilotprojektet för medborgarlöften håller på att ta form. När det gäller medarbetardialoger måste Polisen utveckla arbetssätten.

Under hösten genomförs ett pilotprojekt för medborgarlöften i 13 kommuner i alla sju polisregioner. Pilotprojektet är nu inne i fasen att samla kunskap till den lokala problembilden.

Medborgarnas kunskap samlas in på olika sätt. I Piteå samlas kommunens Pitåepanel, som består av 100 personer, i polishuset för att ge sin syn på tryggheten. I Södertälje användes en enkät under en medborgardag. På andra ställen genomförs mindre möten med bland annat pensionärer, företagare och lokala trygghetsråd.

Formerna ser olika ut beroende på vilka grupper man vill lära av. Att hitta öppna frågeställningar och att lyssna mer än att berätta är en utmaning och kräver nytänk. Nästa steg är att låta det medborgarna sagt på ett konkret sätt påverka den lokala verksamhetsplaneringen.

Samtidigt samlas medarbetarnas kunskap in till den lokala problembilden genom medarbetardialoger. På flera ställen har arbetsplatsträffar använts, till exempel i Lund där man valt att genomföra dialoger med Polisens yttre personal.  Att låta medarbetarna bidra med sin kunskap i den årliga verksamhetsplaneringen är ovant på många ställen. Därför kommer erfarenheter av olika former för medarbetardialoger bli en viktig lärdom från pilotprojektet.

Vad är medborgarlöften?
Medborgarlöften är en del av den nya styrningen av Polisen där den lokala problembilden ska vara utgångspunkten för de mål man arbetar med lokalt. Läs mer om hur medborgarlöften tas fram här.

Medborgarlöften tas i pilotprojektet fram i samarbete mellan:

Polisregion Syd – Lunds kommun
Polisregion Väst – Stadsdelen Angered
Polisregion Öst – Nyköping och Oxelösunds kommuner
Polisregion Stockholm – Södertälje och Nykvarns kommuner
Polisregion Mitt – Sandvikens kommun
Polisregion Bergslagen – Torsby, Sunne, Munkfors och Hagfors kommuner
Polisregion Nord – Piteå och Arvidsjaurs kommuner