A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

”Ett oemotståndligt uppdrag”
”Ett oemotståndligt uppdrag”

Publicerad: 20 november 2014

”För mig finns det inget finare än att få vara chef för den organisation som leder arbetet med att skapa ett tryggt samhälle”, säger nya rikspolischefen Dan Eliasson. Eliasson är idag generaldirektör på Försäkringskassan. Han tillträder den 1 januari 2015.

Dan Elisassons yrkesliv startade som gruvbyggare i Garpenberg. Vägen till att bli rikspolischef har gått via olika chefsbefattningar inom staten, ofta i organisationer som har genomgått stora förändringar.

Grattis till nya jobbet! Varför tackade du ja?

- När jag fick frågan så slog det mig att det är ett oemotståndligt uppdrag. För mig finns det inget finare än att få vara chef för den organisation som leder arbetet med att skapa ett tryggt samhälle.

Vad kan du om Polisen?

- Inte tillräckligt även om jag under min tid på Justitiedepartementet och Säkerhetspolisen hade stor insyn. Nu gäller det för mig att snabbt sätta mig in i verksamheten. Det jag vet är att vi har polisanställda som håller hög internationell klass men att organisationen med olika polismyndigheter har inneburit hinder.

Vad ska du ta tag i när du börjar?

- Nu gäller det att börja jobba med att ta tillvara de möjligheter som den nya organisationen ger. Genomförandekommittén har tagit fram en god grund för förändringen, där målet att arbeta närmare medborgarna. De beslut som tagits ligger fast. Mitt uppdrag blir att jobba med genomförandet tillsammans med alla medarbetare.

Vilken sorts chef är du?

- Att jobba kollektivt och i dialog är alltid min ansats. Jag är inte den som pekar med hela handen. Jag fokuserar hellre på de effekter vårt arbete får än prestationer i form av antal. Det är det jag stått för under min tid som generaldirektör på andra myndigheter.

Vad har du för hälsning till medarbetarna?

- Att jag är stolt och glad. Och att vi ska göra det här tillsammans.

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

Dan Eliasson är född 1961 och har en jur kand från Uppsala universitet. Sedan 2011 är han generaldirektör för Försäkringskassan. Tidigare har han bland annat arbetat som generaldirektör för Migrationsverket, tf biträdande chef för Säkerhetspolisen och som statssekreterare på Justitiedepartementet. Läs Dans Eliassons cv här.

 

Chef för nationella operativa avdelningen blir Mats Löfving, idag länspolismästare för Polismyndigheten i Stockholm och Gotland. Chef för avdelningen för särskilda utredningar blir Ebba Sverne Arvill, länspolismästare som idag arbetar på Rikspolisstyrelsen. Båda tillträder 1 januari 2015.