A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Beredskap dygnet runt vid särskilda utredningar
Beredskap dygnet runt vid särskilda utredningar

Publicerad: 28 november 2014

En beredskapsorganisation för särskilda utredningar har beslutats idag. Syftet är att stärka rättssäkerheten för alla inblandade parter i ärenden som rör anmälningar mot polisanställda.

Avdelningen för särskilda utredningar kommer att vara en fristående organisation inom Polismyndigheten. Avdelningen ska, under ledning av Särskilda åklagarkammaren, handlägga och utreda anmälningar mot polisanställda.

Beslutet att inrätta en nationell beredskapsorganisation är fattat i enighet efter förhandling med arbetagarorganisationerna. Beredskapen innebär att särskilt utpekad utredare vid avdelningen kommer att vara nåbar och redo att initiera utredningsåtgärder dygnet runt, sju dagar i veckan.  Det ger förutsättningar för snabbare handläggningstider och utredningar med hög kvalitet. På detta sätt kommer även avdelningen att matcha den beredskaps­organisation som redan idag finns på Särskilda åklagarkammaren.

Beredskapen ska vara på plats till den 1 april 2015. Tiden innan dess kommer att användas till att omhänderta det som framkommit i riskbedömningarna av förslaget. Detta kommer vara ett partsgemensamt arbete som Ebba Sverne Arvill, av regeringen utsedd chef för avdelningen, kommer att leda.

Läs beslutet här

Läs protkollet här.