A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Vågar vi verkligen avge medborgarlöften?
Vågar vi verkligen avge medborgarlöften?

Publicerad: 04 december 2014

Frågan om och hur man offentligt ska våga avge så kallade medborgarlöften har diskuterats sedan i maj, då kommittén fattade ett inriktningsbeslut för den nya Polismyndigheten. Nu ger tillträdande rikspolischefen ge sin syn på saken.

När tillträdande rikspolischefen Dan Eliasson deltog på projektmöte om medborgarlöften den 27 november i Stockholm var han tydlig. Polisen och dess samverkanspartners kan tillsammans avge medborgarlöften. Det finns dessutom stöd för syftet med medborgarlöftena i regleringsbrev andra ramverk, menar Dan Eliasson.

Dan Elisson träffade projektledare från 13 kommuner och sju polisregioner på ett arbetsmöte där just frågan om hur och vad medborgarlöftena ska innehålla. När Polisen och dess samverkanspartners tillsammans kan presentera en problembild som medborgarna känner igen sig i, så ska man också kunna lova både aktiviteter för att ta itu med problemen och att problemen ska minska.

Under december månad kommer de första medborgarlöftena att offentliggöras i några av de 13 kommuner som ingår i projektet. Innan det kan göras ska löftena förankras i respektive kommun, till exempel i kommunstyrelsen. Minst lika viktigt är det att löftena förankras hos alla medarbetare som ska arbeta med aktiviteterna inom polis, kommun och andra samverkanspartners.

Läs mer om arbetet med medborgarlöften här.

Läs artikel i DN om medborgarlöften i Södertälje här.

Läs om beslutet om detaljorganisation för den nya Polismyndigheten.