A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Han har mandatet när det smäller
Han har mandatet när det smäller

Publicerad: 12 december 2014

Mats Löfving, som blir högste operativt ansvarige polischef i Sverige, får ett mandat som ingen tidigare polischef har haft. Möt regeringens nyligen utsedde chef för den Nationella operativa avdelningen i en kort videointervju.

”NOA ska ha ett nationellt ansvar för kärnverksamheten för att säkerställa en ökad enhetlighet och effektivitet. Detta innebär ett väsentligt förändrat uppdrag mot vad Rikskriminalpolisen har i dagens organisation”, står det i beslutet om detaljorganisationen från maj 2014.
För att uppnå mer enhetlighet, ett av reformens huvudmål, så får NOA ett tydligt uttalat ansvar för hur hela Polisen ska arbeta med (så kallat processansvar): 
- Underrättelseverksamhet
- Gränspolisverksamhet
- Internationellt polissamarbete och internationell samverkan
- Nationella insatskonceptet
- Brottsoffer- och personsäkerhetsarbete
- Komplex it-brottslighet inklusive barnpornografibrott
- Polismyndighetens kontaktcenter (PKC)
- Krishantering
- Teknikspaning (samordnad teknisk inhämtning)
- Sektionen för särskilda insatser
- Kommande sju regionala ledningscentraler

En av nyheterna i NOAs uppdrag jämfört med Rikskriminalpolisen är att ha processansvar för Polisens kontaktcenter (PKC). Bakgrunden till det är att sextio procent av alla brottsanmälningar kommer via PKC. Ett nationellt ansvar för PKC ökar möjligheten till enhetlig hantering av brottsanmälningar, vilket ökar rättssäkerheten.

Vidare ska NOA ha funktionsansvar (inklusive personalansvar) för:
- Nationella insatsstyrkan
- Polisflyget
- Nationella bombskyddet
- Telefonväxeln

Nästan 1 300 personer är inplacerade på NOA per den 1 januari 2015.

Kort om Mats Löfving
Mats förmåga att etablera bra samarbeten har bland annat förbättrat Stockholmspolisens samverkan med Rikskriminalpolisen och Säkerhetspolisen. Han har även sociala förmågor och integritet som gett resultat i samspel med polisstyrelser och arbetstagarorganisationer.
Tidigare har Mats varit länspolismästare i Östergötland. Han har också varit ämnesråd på Justitiedepartementet där han arbetade samtidigt som tillträdande rikspolischefen Dan Eliasson.