A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Eliasson vill fortsätta bygga Polisen underifrån
Eliasson vill fortsätta bygga Polisen underifrån

Publicerad: 23 december 2014

Thomas Rolén lämnade över förändringsarbetet till Dan Eliasson och de 150 hittills utsedda ledarna på ett möte 15-16 december. Redan i januari kommer instruktioner för den nya verksamhetsplanen som nu ska byggas utifrån lokala problem.

Det formella överlämnandet sker efter särskilde utredaren Thomas Roléns sista möte med den tillträdande nationella ledningsgruppen den 29 december. Dan Eliasson, ny rikspolischef, håller sina första möten med den nationella ledningsgruppen redan 1 och 2 januari. Korta möten för att säkerställa myndighetsbildningen.

Den 8 januari håller Dan Eliasson ett första ordinarie ledningsgruppsmöte. Då ska bland annat riktlinjer och instruktioner för arbetet med ny verksamhetsplan läggas fast. En verksamhetsplan som i större utsträckning byggs underifrån, utifrån lokala problem och utifrån helheten.

Chefsdagarna 15-16 december där den nationella ledningsgruppen samlades med regionernas och de nationella avdelningarnas ledningsgrupper var en del av avslutningen för Genomförandekommitténs arbete. På mötet presenterades förslag för det fortsatta förändringsarbetet under 2015.

Temat för dagarna var:

  • Ny styrmodell och verksamhetsplanering
  • Lokala mål och medborgarlöften
  • Hur genomföra resursförflyttning till lokalpolisområdena?

Dan Eliasson tryckte särskilt på vikten av att fortsätta utveckla arbetet med medborgarlöften, som han menar innebär en verklig förändring genom maktförskjutning till medarbetare och medborgare.

Det blev också tydligt under chefsdagarna att fler än Dan Eliasson är beredda att ta över stafettpinnen från kommittén.  Ledningsgrupperna för regionerna och de nationella avdelningarna var överens om omorganisationen och att den nya styrmodellen ska införas.

Inrikesminister Anders Ygeman, som gästtalade på mötet, bekräftade att maktförskjutningen från chef till medarbetare och medborgare är förankrad på högsta politiska nivå. På frågan om vad polisen ska fokusera på svarade han snabbt:

- Det är inte jag som ska svara på det – det är ni som ska göra det.

Det i sig är en maktförskjutning från styrande politiker som tidigare gärna i detalj talat om hur de vill att Polisen ska prioritera sitt arbete.

Läs regeringens nya regleringsbrev för Polisen här.