Villainbrotten i landet ökar och enligt polisen rör det sig om organiserade internationella brottnätverk som är i färd med att bygga upp en infrastruktur för just inbrott i bostäder i Sverige, vilket också spås öka. Det bästa du kan göra för att skydda dig är att skaffa inbrottslarm och inbrottssäkra hemmet, rekommenderar polisen.
Det bästa skyddet mot inbrott enligt polisen är att skaffa sig ett ordentligt inbrottslarm. På marknaden finns en rad olika att välja på men ett tips är att välja villalarm Protexus som är trådlösa, går att få med kameraövervakning och styrs via telefonen. Det gör att du när och vart som helst kan hålla koll på vad som försiggår i eller utanför ditt hem i realtid och bästa tiden att skaffa sig ett bra larm är nu. Enligt uppgift från polisen befinner det sig internationella brottsnätverk i landet som håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i hela landet, vilket bland annat SVT Nyheter skriver om. Totalt uppskattas att dessa ligor står bakom ungefär hälften av de 22 000 inbrott som sker varje år och framtiden ser allt annat än ljus ut eftersom att polisen också förutspår en ökning av just dessa brott. Att som villaägare skydda sig mot inbrott är därför väldigt viktigt och här är polisens tips på hur du gör detta på bästa sätt:
- Lås om dig – ta som vana att alltid hålla ytterdörren låst, oavsett om du är hemma eller inte.
- Ha ordentliga lås i hemmet – polislås på ytterdörren är att föredra och glöm heller inte att se över både altan- eller balkongdörrar och fönster, även dessa bör ha ordentliga låsmekanismer.
- DNA-märk värdesakerna – märk dina saker med osynlig märkning som endast ses genom ett speciellt UV-ljus för att underlätta för polisen att identifiera ägare och sak när stöldgods återfinns.
Ytterligare tips om villalarm och inbrottssäkring
Ska du åka bort? Då är det extra viktigt att du ser över säkerheten hemma. Ser man till statistik hos Brottsförebygganderådet var det hela 51 000 inbrott som skedde i fjol, och ska man inte vara hemma kan det vara bra att ta till extra försiktighetsåtgärder. Något som många kanske inte tänker på att det kan göra är att faktiskt meddela sin larmleverantör att man inte ska vara hemma och på så vis meddela att alla larm som sker under denna period alltså är skarpa larm och inte beror på att någon i familjen missat att larma Arbetsmiljöverket eller liknande. Likaså tipsar Jönköpings Posten om följande i samråd med polisen:
- Be någon ta hand om din post
- Meddela närmaste grannarna att du inte är hemma för extra uppsikt
- Släpp inte in någon obehörig i huset om du själv inte bokat besök av till exempel en hantverkare
- Möjliggör insyn på tomten så grannar snabbt ser att någon rör sig därinne
- Sätt lampor och radio eller tv på timer som går av och på under dagen så det ser ut som att någon är hemma