Att mötas av synen att sin ytterdörr är uppbruten är knappast något man vill ska ske. Tråkigt nog har det blivit väldigt vanligt med inbrott under senaste tiden, särskilt illa är det nu under sommaren. Ett allvarligt problem där få brott reds ut.
Få saker är så kränkande som när någon eller några inkräktat på ens egendom och stulit. Inte enbart är det en fråga om att bli av med värdesaker, det handlar om att någon rotat runt bland ens privata ägodelar. Det kan kännas väldigt förödmjukande och obehagligt att veta att en främling har varit i bostaden utan att man själv vetat om det. Vad som bekymrar många är att det börjat ske allt fler inbrott i bostäder, inte enbart nattetid utan även dagtid. En person som tagit saken i egna händer är en 15-årig kille från Täby som självmant åker runt på sin moped i närområdet och patrullerar. Målet är att spana efter misstänkta personer som rör sig i trakten och att skrämma dem genom att två timmar om dagen hålla ett vakande öga i Täby. Att en privatperson ideellt arbetar för ett tryggare närområde är fantastiskt. Däremot är det viktigt att inte själv ingripa om något sker. Larma därför alltid polisen på 112 för att undvika att du hamnar i en riskabel eller farlig situation.
Ytterligare ett exempel på utmärkt agerande från en privatperson skedde tidigare i somras i Rydaholm. När personen i fråga vaknade av ljudet av kraschat glas gick hon ut på balkongen och fick syn på att klockbutiken mittemot var utsatt för ett pågående inbrott. Utan att tveka tog hon en bild på gärningsmännen när de tog sig ut ur butiken. Tyvärr är ingen ännu gripen för brottet men att förse polis med bilder av gärningsmännen underlättar det jakten då de får ett tydligt signalement.
Vad säger polisen?
Hur ska man agera om man blivit utsatt för ett inbrott egentligen? På polisens webbplats kan man läsa många tips samt få hjälp om hur man ska gå till väga om man råkat ut för inbrott. En av de viktigaste uppmaningarna som nämns är att inte städa efter inbrottet. Anledningen till att man inte ska göra det är för att man av misstag riskerar att göra sig av med bevismaterial, exempelvis fingeravtryck eller andra avslöjande detaljer som kan underlätta gripandet av gärningsmannen. Vänta därför alltid till det att polisen varit på plats och genomfört en teknisk undersökning. Ytterligare en viktig och självklar riktlinje att följa när man blivit utsatt för inbrott är att anmäla det till polisen. Innan anmälan bör man dock tänka på att vara beredd på att behöva beskriva så detaljerat som möjligt vad som har hänt, om någon sett något, hur många dörrar eller fönster som är uppbrutna. Listan är lång över hur du ska agera och är du intresserad av att läsa mer kan du se hela polisens lista på deras webbplats.